A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2010.04.13. 17:36 Ulysses

Colibri értesítések

A Kubuntu 9.10 felhasználói előtt bizonyára nem ismeretlen az Ayatana neve: ez egy alternatív értesítési rendszer, szinte minden téren képes átvenni a KDE értesítési rendszerének feladatait. Fontos tulajdonsága még, hogy passzív, azaz nem kattinthatunk rá, ha fölé visszük a kurzort, elhalványul, emellett a képernyő sarkai mellett az egyes képernyőszélek közepére is beállítható, hogy hol jelenjen meg. Összehasonlítva az Ayatanát és a KDE értesítési rendszerét, könnyű a választás: előbbi szép és elegáns, utóbbi ormótlan, túlméretezettek a gombok és a betűméretek. A Kubuntu 10.04-től kezdve nem része többé az Ayatana a disztribúciónak, jó hír azonban, hogy van alternatíva, a Colibri.

Egy kis kitérő szükséges a fentiek megértéséhez: az Ayatana egy patch volt az alaprendszerhez, nem önálló alkalmazás. A fejlesztője Aurelien Gateau, aki tavaly decemberben egy új projektbe fogott, melynek neve már elhangzott, ez pedig a Colibri. A Colibriről körülbelül másfél hónappal számolt be a KDE.hu, és már akkor nagyon ígéretes projektnek tűnt, ugyanis szemben az Ayatanával, immár önálló alkalmazás. A hír megszületésének pillanatában openSUSE és Kubuntu csomag volt elérhető belőle, azóta valószínűleg további disztribúciókban is megjelent. A Colibri megtalálható a Lucid Lynx tárolóiban, a Karmic Koalára pedig egy PPA tárolóból telepíthető.

Köszönhetően annak, hogy elérhető a tárolókból, egyszerű a dolgunk a Colibri telepítésével, csak használjuk kedvenc csomagkezelőnket. Sajnos azonban itt nem ér véget a dolgunk, hogy működésre bírjuk a Colibrit, „be kell piszkítanunk” a kezünk. Ellenőrizzük, hogy létezik-e a következő állomány, és tartalmazza-e az Exec=/usr/bin/colibri sort:

/usr/share/dbus-1/services/org.freedesktop.Notifications.service

Ha rendben van, indítsuk el a Rendszerbeállítások alkalmazást, és válasszuk a Speciális fület, azon belül pedig az Automatikus indítást. A Program hozzáadása… gombra kattintás után írjuk be a /usr/bin/colibri parancsot, és nyomjuk meg az OK gombot. Fontos dolog, hogy ki kell kapcsolni a KDE értesítéseit, mielőtt használni kezdenénk a Colibrit. Az előzőeket végigcsinálva a következő bejelentkezéstől kezdve automatikusan elindul a Colibri.

 A képernyőképek egy virtuális gépen futó Kubuntu Lucid Lynxen készültek, bekapcsolt 3D gyorsítással, készítésükben Bognár András segédkezett, köszönet a türelméért. A Colibri projekt megtalálható a Gitoriuson és a KDE-Look.org oldalon is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr961918230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása