A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2010.05.02. 14:15 Ulysses

Kubuntu 10.04 Lucid Lynx

2010. április 29. nagy nap volt a Kubuntu történetében: megjelent a Kubuntu 10.04 Lucid Lynx, amely az ötödik születésnapját „ünneplő” Kubuntu tizenegyedik kiadása. A megjelenésről az ubuntu.hu is beszámolt, ezért ez az írás a szerkesztő szempontjából mutatja be a kiadás körüli eseményeket.

A felhasználók számára kevéssé látható, mi történik a háttérben a kiadás napján, számukra a legfontosabb kérdés, hogy megjelent-e már a kiadás. A szerkesztők és moderátorok szemszögéből azonban az egyik legmegterhelőbb nap (nem számítva persze a fejlesztőket), hiszen kordában kell tartani a felhasználókat, ne történjék meg az, hogy olyan helyről kezdik el letölteni a kiadást, ahonnan nem lenne szabad, ne terjesszenek hamis híreket és hivatkozásokat, ezekkel ugyanis hátráltatják a megjelenést. A bejelentéseknek készen kell állniuk a megjelenés időpontjára, hiszen a felhasználók türelmetlenek, és azonnal tudni akarnak mindent. Ilyenkor van a szükség a legjobban az összehangolt cselekvésre, hogy minden készen álljon a bejelentés pillanatában. A letöltési oldalakat is frissíteni kell, és folyamatosan naprakészen tartani, hiszen akadnak akik csak pár napra vagy hétre állítják csatasorba szervereiket, segítve a hivatalos tükörszerverek tehermentesítését a megjelenést követő pár napban. A kiadások napján általában hajnalig tart a „szolgálat”, az első komolyabb hullám akkorra lecseng, és átadja helyét a kérdések áradatának.

Jól megfigyelhető, hogy egy-egy kiadás megjelenésekor mennyire megszaporodnak a kiadást érintő kérdések, kritikák. Ez nem csoda, hiszen a felhasználói bázis ilyenkor nő a legjobban, egy-egy kiadás érkezése csábítja el a legtöbb új felhasználót. A számukra ismeretlen rendszer használatának megtanulásában a legfőbb segítségük az ubuntu.hu súgója, mely a hivatalos súgóból és a közösségi dokumentációból tevődik össze. A hivatalos dokumentációt Kelemen Gábor vezetésével a fordítócsapat honosítja, míg a közösségi dokumentációért a dokumentációs csapat felelős. A közösségi dokumentáció a felhasználók számára láthatatlanul két részre van felosztva, ezek a main és a universe. A main az, aminek mindenképpen el kell készülnie a kiadás napjára, a universe pedig akkor lesz kész, ha jut rá idő. Minden dokumentációnak megvan a maga felelőse, így elviekben nem fordulhat elő, hogy egy-egy dokumentáció ne legyen aktualizálva az adott kiadáshoz.

Aki figyelemmel kíséri a dokumentációs csapat munkáját, észreveheti, hogy viszonylag kevés aktivitás figyelhető meg. Ennek oka egyrészt a csapat kis létszáma, másrészt pedig a csapattagok aktivitása. A tényleges munka három embernek köszönhető, akik igyekeznek minél hasznosabb és tartalmasabb dokumentációkat készíteni. A tevékenységi körbe tartozik a beküldött útmutatók átemelése a közösségi dokumentációba, ez azonban idő hiányában nagyon lassan halad.

Az elkövetkezendő időben azonban fejlődés várható: a nemrég elkészült, a Kubuntu 10.04 telepítését bemutató dokumentáció mellett várható az alternate és a netbook változat telepítésének bemutatása, a Kubuntu testre szabását és a gyakoribb problémák megoldását leíró dokumentáció elkészülte. Az ötletekből azonban soha nem elég, bárki felvethet egy megoldásra váró problémát, bemutatandó alkalmazást. Amint az erőforrások engedik, elkészül a kért dokumentáció, hiszen legfőbb célunk a felhasználók segítése.

Szólj hozzá!

Címkék: kubuntu dokumentáció lucid


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr851968570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása