A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2010.05.23. 12:38 Ulysses

Qt 4.7 Beta

A Nokia 2010.március 11.-én jelentette be Oslóban a Qt keresztplatformos keretrendszer 4.7-es és a Qt Creator integrált fejlesztői környezet 2.0-s verzióinak bétakiadását. A Qt keretrendszer fejlesztését 1991-ben kezdte meg Haavard Nord és Eirik Chambe-Eng, a Trolltech későbbi alapítói. Ezt a keretrendszert választotta Matthias Ettrich 1996-ban, amikor megalapította a KDE-t, hogy létrehozzon egy teljes asztali környezetet, ami egységes kinézetet és minden igényt kielégítő alkalmazásokat biztosít. A Trolltech céget 2008-ban felvásárolta a Nokia, hogy gyorsítsa a mobil eszközökkel és desktop alkalmazásokkal kapcsolatos szoftver stratégiáját és fejlessze az internetes szolgáltatásokkal kapcsolatos üzletágát.

A márciusban bejelentett technikai előzetesekben mutatkozik be a Qt Quick, amely egy új magas szintű felhasználói felület-tervező, amely lehetővé teszi a fejlesztők és tervezők együttműködését, hogy animált, érintőképernyős támogatást biztosító, pehelysúlyú alkalmazásokat készítsenek a mobil és beágyazott eszközökre. Emellett a QML, egy új, könnyen tanulható nyelv és a QtDeclarative függvénykönyvtár is bemutatkozik. Ezek együttesen egyszerűbbé teszik azon fejlesztők és tervezők dolgát, akik nem járatosak a C++ nyelvű programozásban.

Az újdonságok mellett fontos megemlíteni a fejlesztett teljesítményt és minőséget is. A Qt 4.7 az első, a Qt Continous Integration rendszer által irányított kiadás, amely a változások beolvasztását irányítja, megakadályozva ezzel az új hibákat és javítva a teljesítményt és stabilitást. Egy új csapatot is létrehoztak, hogy teljesítményteszteket végezzenek az olyan változások megállítására, melyek teljesítmény-regressziókat okoznak a Qt-ben.

A Qt 4.7 és a Qt Creator 2.0 Beta kettős licenc alatt érhető el: egy speciális kereskedelmi, és a GNU LPGL 2.1 alatt. Aki szeretné kipróbálni ezeket, letöltheti közvetlenül a Nokiától. A kísérletező kedvű Kubuntu felhasználóknak azonban könnyű dolguk van, ugyanis a Kubuntu fejlesztőinek köszönhetően egy PPA tárolóból elérhető mind a Qt 4.7 Beta, mind a Qt Creator 2.0 Beta. A csomagok csak a legfrissebb stabil kiadásra, a Kubuntu 10.04 Lucid Lynxre érhetők el, használatuk pedig csak saját felelősségre ajánlott, hiszen még nem stabil kiadásokról van szó.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr402024910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása