A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2010.06.15. 14:23 Ulysses

KDE SVN felhasználói fiók létrehozva

Az elmúlt nagyjából másfél hónapban elkészítettem a KDE extragear-base csomagjának honosítását néhány fájl kivételével. Ez a csomag főként a Konqueror bővítményeit tartalmazza, a KDE 4.5 végleges kiadásában már biztosan az én fordításom fog szerepelni. A mai napig a fordításaim csak közvetítővel juthattak el a KDE SVN tárolójába: Papp László (djszapi) commitolta az általam küldött patcheket. Hogy gyorsabban és közvetlenül tudjak fordításokat küldeni, szükségem volt egy SVN fiókra, melynek megszerzésében Kéménczy Kálmán (kkemenczy) segített. Ő vette fel a kapcsolatot Szántó Tamással és Bíró Árpáddal, a fiók igénylésekor pedig Bíró Árpádot jelöltem meg, mint aki támogatja az igénylésemet. Körülbelül fél tízkor küldtem el az igénylést, tizenegy órakor pedig megérkezett a levél, hogy létrehozták a felhasználói fiókom. Az első commitom az extragear-base csomaghoz kapcsolódik, az autorefresh.po-ba bekerült két új sztring, azokat fordítottam le.

Van egy projekt a magyar fordítók összefogására, az Openscope. Nemrég újult meg, az új oldalon már regisztráció nélkül is lehet hibát jelenteni. A KDE projektvezetője én lettem, az első hibajegyet már le is zártam. Mivel akkor még nem volt SVN fiókom, a csatolt javításokat Bíró Árpád commitolta.

Szólj hozzá!


2010.05.25. 20:51 Ulysses

Rekonq

Sokáig a Konqueror szolgált a KDE fájlkezelőjeként és webböngészőjeként. Habár igen sokoldalú és nagy tudású program, fájlkezelőként átvette a helyét a Dolphin, és böngészőként elfoglalt helyét is fenyegetik. A Konqueror motorja, a KHTML szolgált alapul a WebKit-motor kifejlesztéséhez, melyre építve két trónkövetelő jelent meg: az Arora és a Rekonq. A két projekt nagyjából egyszerre indult tavaly, a Rekonq azonban mára sokkal nagyobb eredményeket ért el: a következő Kubuntu kiadás, a várhatóan október 10-én megjelenő Maverick Meerkat alapértelmezett böngészője lesz.

Felmerülhet a kérdés, miért is döntöttek a Kubuntu fejlesztői a váltásról. Az ok igen egyszerű: a Konqueror minden jó tulajdonsága ellenére a webböngészés terén nem nyújt tökéletes élményt, bizonyos oldalakon, például a GMail, nem működik jól. A böngészőazonosító módosításával megkerülhető a probléma, azonban oldalanként megtalálni a helyes azonosítót nem könnyű feladat. A felhasználónak pedig több sem kell, hogy telepítsen egy másik, jól működő böngészőt. Ezért készítették el a Kubuntu fejlesztői a Firefox böngészőtelepítőt, ami a sudo apt-get install --no-install-recommends firefox parancsot hajtotta végre a háttérben. Sokkal egyszerűbb azonban, ha van egy natív KDE-s alkalmazás erre a célra, erre pedig a Rekonq kiválóan alkalmas.

A Rekonq felülete igen egyszerű, megnyitásakor a kedvenceket láthatjuk előnézeti képekkel, hasonlóan az Opera gyorshívójához és a Google Chrome illetve Chromium böngésző kezdőlapjához. Új lap nyitásakor szintén ugyanez fogad, emellett a felső sávban rákattinva az egyik gombra megnézhetjük a nemrég bezárt oldalakat, a könyvjelzőket és az előzményeket is. Az eszköztáron csak a legszükségesebb gombok vannak, mellettük rögtön a böngészősáv. A menüje a jobb szélen található ikonra kattintva jelenik meg, ez nagyjából követi a KDE-s alkalmazásokra jellemző struktúrát. A Rekonq két legjobb tulajdonsága jelenleg véleményem szerint a gyorsasága és az integrációja: a WebKit-motornak köszönhetően villámgyorsan tölti be az oldalakat, sokkal több oldalt jelenít meg helyesen, és tökéletesen integrálódik a KDE környezetbe. A többi KDE-s alkalmazáshoz hasonlóan elmentett jelszavainkat a KWalletben tárolja. A jövőben pedig még ütőkésebbé válik, ahogy az OMG!UBUNTU! is megírta, támogatni fogja a Google Chrome böngészőjéhez készített kiterjesztéseket. Látható tehát, hogy őszig izgalmas változások várhatók, hiszen jövő hónapban várható a Rekonq 0.5 megjelenése, a fejlesztők pedig a Kubuntu megjelenéséhez igazították a fejlesztést. Így a Kubuntu újabb hátránya szűnik meg, még vonzó téve azt a kezdő felhasználók számára.

Szólj hozzá!


2010.05.23. 12:38 Ulysses

Qt 4.7 Beta

A Nokia 2010.március 11.-én jelentette be Oslóban a Qt keresztplatformos keretrendszer 4.7-es és a Qt Creator integrált fejlesztői környezet 2.0-s verzióinak bétakiadását. A Qt keretrendszer fejlesztését 1991-ben kezdte meg Haavard Nord és Eirik Chambe-Eng, a Trolltech későbbi alapítói. Ezt a keretrendszert választotta Matthias Ettrich 1996-ban, amikor megalapította a KDE-t, hogy létrehozzon egy teljes asztali környezetet, ami egységes kinézetet és minden igényt kielégítő alkalmazásokat biztosít. A Trolltech céget 2008-ban felvásárolta a Nokia, hogy gyorsítsa a mobil eszközökkel és desktop alkalmazásokkal kapcsolatos szoftver stratégiáját és fejlessze az internetes szolgáltatásokkal kapcsolatos üzletágát.

A márciusban bejelentett technikai előzetesekben mutatkozik be a Qt Quick, amely egy új magas szintű felhasználói felület-tervező, amely lehetővé teszi a fejlesztők és tervezők együttműködését, hogy animált, érintőképernyős támogatást biztosító, pehelysúlyú alkalmazásokat készítsenek a mobil és beágyazott eszközökre. Emellett a QML, egy új, könnyen tanulható nyelv és a QtDeclarative függvénykönyvtár is bemutatkozik. Ezek együttesen egyszerűbbé teszik azon fejlesztők és tervezők dolgát, akik nem járatosak a C++ nyelvű programozásban.

Az újdonságok mellett fontos megemlíteni a fejlesztett teljesítményt és minőséget is. A Qt 4.7 az első, a Qt Continous Integration rendszer által irányított kiadás, amely a változások beolvasztását irányítja, megakadályozva ezzel az új hibákat és javítva a teljesítményt és stabilitást. Egy új csapatot is létrehoztak, hogy teljesítményteszteket végezzenek az olyan változások megállítására, melyek teljesítmény-regressziókat okoznak a Qt-ben.

A Qt 4.7 és a Qt Creator 2.0 Beta kettős licenc alatt érhető el: egy speciális kereskedelmi, és a GNU LPGL 2.1 alatt. Aki szeretné kipróbálni ezeket, letöltheti közvetlenül a Nokiától. A kísérletező kedvű Kubuntu felhasználóknak azonban könnyű dolguk van, ugyanis a Kubuntu fejlesztőinek köszönhetően egy PPA tárolóból elérhető mind a Qt 4.7 Beta, mind a Qt Creator 2.0 Beta. A csomagok csak a legfrissebb stabil kiadásra, a Kubuntu 10.04 Lucid Lynxre érhetők el, használatuk pedig csak saját felelősségre ajánlott, hiszen még nem stabil kiadásokról van szó.

Szólj hozzá!


2010.05.02. 14:15 Ulysses

Kubuntu 10.04 Lucid Lynx

2010. április 29. nagy nap volt a Kubuntu történetében: megjelent a Kubuntu 10.04 Lucid Lynx, amely az ötödik születésnapját „ünneplő” Kubuntu tizenegyedik kiadása. A megjelenésről az ubuntu.hu is beszámolt, ezért ez az írás a szerkesztő szempontjából mutatja be a kiadás körüli eseményeket.

A felhasználók számára kevéssé látható, mi történik a háttérben a kiadás napján, számukra a legfontosabb kérdés, hogy megjelent-e már a kiadás. A szerkesztők és moderátorok szemszögéből azonban az egyik legmegterhelőbb nap (nem számítva persze a fejlesztőket), hiszen kordában kell tartani a felhasználókat, ne történjék meg az, hogy olyan helyről kezdik el letölteni a kiadást, ahonnan nem lenne szabad, ne terjesszenek hamis híreket és hivatkozásokat, ezekkel ugyanis hátráltatják a megjelenést. A bejelentéseknek készen kell állniuk a megjelenés időpontjára, hiszen a felhasználók türelmetlenek, és azonnal tudni akarnak mindent. Ilyenkor van a szükség a legjobban az összehangolt cselekvésre, hogy minden készen álljon a bejelentés pillanatában. A letöltési oldalakat is frissíteni kell, és folyamatosan naprakészen tartani, hiszen akadnak akik csak pár napra vagy hétre állítják csatasorba szervereiket, segítve a hivatalos tükörszerverek tehermentesítését a megjelenést követő pár napban. A kiadások napján általában hajnalig tart a „szolgálat”, az első komolyabb hullám akkorra lecseng, és átadja helyét a kérdések áradatának.

Jól megfigyelhető, hogy egy-egy kiadás megjelenésekor mennyire megszaporodnak a kiadást érintő kérdések, kritikák. Ez nem csoda, hiszen a felhasználói bázis ilyenkor nő a legjobban, egy-egy kiadás érkezése csábítja el a legtöbb új felhasználót. A számukra ismeretlen rendszer használatának megtanulásában a legfőbb segítségük az ubuntu.hu súgója, mely a hivatalos súgóból és a közösségi dokumentációból tevődik össze. A hivatalos dokumentációt Kelemen Gábor vezetésével a fordítócsapat honosítja, míg a közösségi dokumentációért a dokumentációs csapat felelős. A közösségi dokumentáció a felhasználók számára láthatatlanul két részre van felosztva, ezek a main és a universe. A main az, aminek mindenképpen el kell készülnie a kiadás napjára, a universe pedig akkor lesz kész, ha jut rá idő. Minden dokumentációnak megvan a maga felelőse, így elviekben nem fordulhat elő, hogy egy-egy dokumentáció ne legyen aktualizálva az adott kiadáshoz.

Aki figyelemmel kíséri a dokumentációs csapat munkáját, észreveheti, hogy viszonylag kevés aktivitás figyelhető meg. Ennek oka egyrészt a csapat kis létszáma, másrészt pedig a csapattagok aktivitása. A tényleges munka három embernek köszönhető, akik igyekeznek minél hasznosabb és tartalmasabb dokumentációkat készíteni. A tevékenységi körbe tartozik a beküldött útmutatók átemelése a közösségi dokumentációba, ez azonban idő hiányában nagyon lassan halad.

Az elkövetkezendő időben azonban fejlődés várható: a nemrég elkészült, a Kubuntu 10.04 telepítését bemutató dokumentáció mellett várható az alternate és a netbook változat telepítésének bemutatása, a Kubuntu testre szabását és a gyakoribb problémák megoldását leíró dokumentáció elkészülte. Az ötletekből azonban soha nem elég, bárki felvethet egy megoldásra váró problémát, bemutatandó alkalmazást. Amint az erőforrások engedik, elkészül a kért dokumentáció, hiszen legfőbb célunk a felhasználók segítése.

Szólj hozzá!

Címkék: kubuntu dokumentáció lucid


2010.04.13. 17:36 Ulysses

Colibri értesítések

A Kubuntu 9.10 felhasználói előtt bizonyára nem ismeretlen az Ayatana neve: ez egy alternatív értesítési rendszer, szinte minden téren képes átvenni a KDE értesítési rendszerének feladatait. Fontos tulajdonsága még, hogy passzív, azaz nem kattinthatunk rá, ha fölé visszük a kurzort, elhalványul, emellett a képernyő sarkai mellett az egyes képernyőszélek közepére is beállítható, hogy hol jelenjen meg. Összehasonlítva az Ayatanát és a KDE értesítési rendszerét, könnyű a választás: előbbi szép és elegáns, utóbbi ormótlan, túlméretezettek a gombok és a betűméretek. A Kubuntu 10.04-től kezdve nem része többé az Ayatana a disztribúciónak, jó hír azonban, hogy van alternatíva, a Colibri.

Egy kis kitérő szükséges a fentiek megértéséhez: az Ayatana egy patch volt az alaprendszerhez, nem önálló alkalmazás. A fejlesztője Aurelien Gateau, aki tavaly decemberben egy új projektbe fogott, melynek neve már elhangzott, ez pedig a Colibri. A Colibriről körülbelül másfél hónappal számolt be a KDE.hu, és már akkor nagyon ígéretes projektnek tűnt, ugyanis szemben az Ayatanával, immár önálló alkalmazás. A hír megszületésének pillanatában openSUSE és Kubuntu csomag volt elérhető belőle, azóta valószínűleg további disztribúciókban is megjelent. A Colibri megtalálható a Lucid Lynx tárolóiban, a Karmic Koalára pedig egy PPA tárolóból telepíthető.

Köszönhetően annak, hogy elérhető a tárolókból, egyszerű a dolgunk a Colibri telepítésével, csak használjuk kedvenc csomagkezelőnket. Sajnos azonban itt nem ér véget a dolgunk, hogy működésre bírjuk a Colibrit, „be kell piszkítanunk” a kezünk. Ellenőrizzük, hogy létezik-e a következő állomány, és tartalmazza-e az Exec=/usr/bin/colibri sort:

/usr/share/dbus-1/services/org.freedesktop.Notifications.service

Ha rendben van, indítsuk el a Rendszerbeállítások alkalmazást, és válasszuk a Speciális fület, azon belül pedig az Automatikus indítást. A Program hozzáadása… gombra kattintás után írjuk be a /usr/bin/colibri parancsot, és nyomjuk meg az OK gombot. Fontos dolog, hogy ki kell kapcsolni a KDE értesítéseit, mielőtt használni kezdenénk a Colibrit. Az előzőeket végigcsinálva a következő bejelentkezéstől kezdve automatikusan elindul a Colibri.

 A képernyőképek egy virtuális gépen futó Kubuntu Lucid Lynxen készültek, bekapcsolt 3D gyorsítással, készítésükben Bognár András segédkezett, köszönet a türelméért. A Colibri projekt megtalálható a Gitoriuson és a KDE-Look.org oldalon is.

Szólj hozzá!


2010.04.13. 16:22 Ulysses

Kubuntu Netbook Edition screencast

Efrain Valles készítette a következő videót:

Elmondása szerint a Kubuntu Lucid Lynx 10.04 Beta 2 nagyszerűen sikerült, a tesztelés során néhány hibát ugyan jelentenie kellett, de a tapasztalatai olyan jók voltak, hogy úgy döntött, megosztja másokkal is az élményeit.

Szólj hozzá!


2010.03.19. 20:36 Ulysses

Kubuntu hírek

Habár nem vagyok újságíró, de tudom, hogy a híreknél fontos a gyorsaság és a pontosság. Aki a leggyorsabb, legpontosabb híreket írja, azt olvassák a legtöbben. Az ubuntu.hu szerkesztőjeként több különböző forrást is figyelek, hogy minél hamarabb és minél pontosabban tudjak az újdonságokról írni, legyen az egy-egy alkalmazás új verziójának kiadása, amiről blogot kell írni, vagy a Full Circle magazin legújabb száma, ami már hírnek számít, illetve a számomra egyik legfontosabb dolog, egy új Kubuntu kiadás. Mivel a híreket az ubuntu.hu-ra küldöm be, most csak összeszedem a legutóbbiakat:

És még nincs vége márciusnak. A Kubuntu 10.04 Beta 2 körülbelül három hét múlva várható, addig megrendezésre kerül az Ubuntu GlobalJam, amit mi is megrendezünk. Leginkább fordítani fogunk, meg amit sikerül csinálni.

Szólj hozzá!


2010.03.11. 22:24 Ulysses

Hull a hó

Na jó, igazából már nem esik, de körülbelül tegnap este tíz órától ma délután fél kettőig esett Szegeden a hó. Tegnap voltam az Informatikatörténeti Múzeumban a számítógép hálózatokat tartó tanár meghívásából (igazából minden héten meghív minket előadáson, de most mentem el először), később hárman lettünk egy srác érkezésével. Segítettünk pakolni is egy kicsit, mire végeztünk már este 11 óra volt, de a tanár rendes volt, és házig vitt minket. Szerintem jövő héten is megyek, hihetetlen dolgokat lehet ott látni, és pakolás közben is rengeteg érdekes dolog kerül az ember kezébe, például egy Apple Macintosh Classic II, billentyűzettel, klasszikus egygombos egérrel, és még egy Apple nyomtató is volt valamelyik szobában, vagy az első magyar gyártású tárolóegység, ami 2048 darab 31 bites szót tudott tárolni, vagy a DEC PDP-11, ami fontos mérföldkő volt a UNIX születésében, vagy a Szegedi Tudományegyetem első számítógépe, a Minszk-22, és még egy szekrény az URAL-2 számítógépből is. Érdemes megnézni.

A Lenovo egy pár hétre szervizbe került, addig is visszakapom az Acert. Így már tudok menni a GlobalJamre, és folytatni tudom a tevékenységeim (dokumentáció, fordítás, cikkírás, stb.) is. Na meg persze csinálni a kötelező programokat, projektmunkát robotikából.

Külön kiemelném az új levelezőlistát a KDE magyar fordítóinak. Nem tudom hanyadik feliratkozó lehetek, de levél még nem érkezett rá. A levelezőlistát Papp László (nicknevén djszapi) KDE fejlesztő készítette (ez ugyan nem pontos, de most nincs kedvem foglalkozni a részletekkel, és nem is érdekesek), remélhetőleg hasznára válik mindenkinek. Mára ennyit, majd jelentkezem.

Szólj hozzá!


2010.03.06. 14:49 Ulysses

Technikai problémák

Az eddig se túl sűrűn megjelenő írások még jobban megritkulnak, ugyanis a laptopom hétfőn szervízbe megy, miután szerdán meghibásodott. Bekapcsolás után rendben megjelenik a BIOS képernyője, majd egy fekete képernyő jelenik meg, a bal felső sarokban egy villogó fehér prompttal. A kézikönyv hibaelhárítással foglalkozó részében ez a második pont, a tanács pedig: szervíz. Tegnap tudtam hazajönni a papírjaért, hétfőn pedig viszem a szegedi szervízbe. A hiba okát nem tudom, szerdán reggel még szabályosan leállt, délután pedig már a hiba miatt nem indult. Remélem gyorsan és könnyen javítható a hiba, mert szükségem lenne a laptopra. Addig is gyakorlatilag minden tevékenységemet fel kell függesztenem.

Szólj hozzá!


2010.01.29. 15:32 Ulysses

Smooth Tasks Arch Linuxon

 Ugyan régen és rövid ideig használtam Arch Linuxot, tegnap mégis telepítettem Virtualboxban, természetesen KDE-vel. Jelenleg KDE SC 4.3.4 a legfrissebb, de valószínűsíthető, hogy csak napok kérdése a KDE SC 4.3.5 megjelenése is. Az ok, amiért szükségem volt Archra, egyszerű: a #kde.hu IRC-csatornán egy Arch-felhasználó kért segítséget a címben is említett Smooth Tasks plasmoid telepítésével kapcsolatban. Az Arch tárolóiban ugyan nincs csomag, de az AUR-ban (Arch User Repository) van. Ez a leírás először a kde.hu-n jelent meg, de úgy gondoltam itt is érdemes megjelentetnem. 

Az első lépés, hogy telepítjük a base-devel csomagot, hogy a későbbiek során meglegyen minden, ami egy forráskód fordításához szükséges:

sudo pacman -S base-devel

Ezután fel kell venni az AUR tárolót az /etc/pacman.conf fájl végére. 32 bites rendszer (i686) esetén a következő két sort szúrjuk be:

[archlinuxfr]
Server = http://repo.archlinux.fr/i686

Ha pedig 64 bites rendszerünk (x86_64) van, a következő két sort:

[archlinuxfr]
Server = http://repo.archlinux.fr/x86_64

Ezután már egyszerűen lehet telepíteni a yaourt csomagot pacmannel, ami egyszerűvé teszi az AUR kezelését:

sudo pacman -Sy yaourt

Most nem mélyednék bele a yaourt használatába, angol nyelven részletes leírás található hozzá. Egyelőre elég a következő parancsot kiadni a Smooth Tasks telepítéséhez:

sudo yaourt -S smooth-tasks

A kérdésekre válaszoljunk értelemszerűen, ha végzett, akkor pedig adjuk hozzá a panelhez vagy a munkaasztalhoz a Smooth Tasksot.

Szólj hozzá!

Címkék: kde arch plasmoid