A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2009.02.24. 23:14 Ulysses

ArgoUML

Az objektum-orientált programozás során szükség lehet egy UML program használatára, mellyel felépíthető az objektumok kapcsolatrendszere, azok mezői és metódusai. Majd egy kattintással generálható a kiválasztott nyelven a kód. Egy ilyen program az ArgoUML, letöltési oldal itt. GNU/Linux alatt nekünk a második letöltés, a targéza (*.tar.gz) kell. Töltsük le, és tömörítsük ki. Java-s alkalmazás, így egyszerűen futtatható, disztribúciótól függetlenül, nem kell bajlódni a telepítéssel. Indítása az argouml.sh-val történik. Indítóikon egyszerűen készíthető: menjünk abba a könyvtárba, ahová az ikont szeretnénk tenni. Jobb egérgombbal kattintsunk, válasszuk a Létrehozás->Alkalmazásra mutató link...-et. Az Alkalmazás fülön adjuk meg az indítóikon nevét, leírást és megjegyzést is esetleg, a parancsnál meg a Tallózásra kattintva keressük meg az argouml.sh-t. Az Általános fülön megadott név lesz az ikon neve, .desktop végződéssel kiegészítve. A program kicsit lassú, ez a természetéből adódik, hiszen a Java virtuális gép nem épp villámgyors, de azért használható. Épp azért választottam ezt a programot, mert gyakorlaton is ezt használtuk, igaz ott Windows környezetben.

2 komment

Címkék: java uml


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr94964172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crystal · http://crystal.progtut.net 2009.02.24. 23:43:44

Ha érdekelnek más UML-modellezők is, akkor esetleg kipróbálhatod a Fujaba-t (szintén java-cucc) vagy a gaphor-t (gtk-s alkalmazás, csomagtárolóban megvan (sudo aptitude install gaphor)). Én a magam részéről utóbbit használom néha.

Ulysses 2009.02.24. 23:48:27

Köszönöm, megnézem majd őket.
süti beállítások módosítása