A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2009.03.13. 00:58 Ulysses

Megjelent a Kubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) Alpha 6

Bevezetés

Hamarosan megérkezik a Kubuntu 9.04 Jaunty Jackalope.

A Kubuntu közösség célja egy összecsiszolt, felhasználóbarát, KDE 4.2 asztali környezetre épülő disztribúció kiadása. A Jaunty az első lépés a jövő asztali környezete felé, soha nem látott innovációkkal.

Az Alpha 6, a hat hónapos kiadási ciklus utolsó alpha verziója, a Jaunty végső formáját mutatja, a fejlesztők ezután már csak a hibajavításokra koncentrálnak. A rendszer még semmiképpen nem ajánlott éles használatra, kizárólag tesztelőknek ajánlják, akik részt kívánnak venni a hibakeresésben. A Jaunty Alpha 6 letölthető innen.

Újdonságok és fejlesztések az Alpha 6-ban

A Jaunty Alpha 6 új desktopot és számos javítást hoz. Ebben a kiadásba számos asztali kiegészítés és gyakran használt alkalmazás frissítése került be, a hibajavítások mellett. Tovább folytatódik a KDE3-ról való migráció KDE4-re. Bugokat itt lehet jelenteni, miután bejelentkeztünk a Launchpad rendszerébe.

Szemezgetés az újdonságokból:

  • Qt 4.5: A Qt keretrendszer legfrissebb verziója, mely LGPL licensz alatt került kiadásra
  • KDE 4.2.1: A KDE asztali környezet bugfix és karbantartási kiadása, számos újdonsággal
  • KPackageKit: Új csomagkezelőt is kapunk az Adept mellé, itt olvashatunk róla bővebben (angolul)
  • Ubiquity: A telepítő masszív fejlődésen ment át, a frontendet portolták PyKDE4-re, így szebben integrálódik a KDE környezetbe
  • Quassel: A Kubuntu új alapértelmezett IRC-kliense, katt ide a bővebb információért
  • Amarok 2.0.2: A Jaunty Alpha 6 már az Amarok lejátszó legújabb verziójával érkezik, melybe számos online szolgáltatást integráltak (last.fm például)
  • Új KDE4 Network-Manager plasmoid: majd meglátjuk...
  • KTorrent 3.2: számos új szolgáltatás és bugfixet hoz az új kiadása a népszerű torrentalkalmazásnak
  • Kdebluetooth 0.3: még sok tesztelésre van szükség
  • choqoK: a nyílt forrás világában népszerű microbloggingot támogató kliens, közvetlen üzeneteket küldhetünk vele az identi.ca-ra.
  • Fontos bug: a KMailt egyelőre ne használjuk, nagyon eszi a CPU-t

Linkek

Bejelentés

Alpha 6 wiki oldala

Feedback

Személyes megjegyzések

Bár még öt percnél tovább nem használtam az Alpha 5 kiadást sem, jó irányba halad szerintem a Kubuntu. Már a 8.10-re is gond nélkül telepíteni lehet a KDE 4.2-t, amennyiben nincsenek forrásból fordított plasmoidjaink, azok eléggé bekavarhatnak, de ez elmondható bináris disztrók esetén bármiről, jobb ha az adott csomagot telepítjük inkább. Szóval várom az áprilist, amikor is virtuális gépre szépen felkerülhet majd a négy éves Kubuntu legfrissebb kiadása.

 

2 komment

Címkék: kubuntu hír kde4 jaunty


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr96999293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2009.03.13. 13:40:35

A Wikiből elnézve tényleg jó kiadásnak ígérkezik, valószínű ez lesz az első igazi Kubuntu KDE4-el.

A Qt 4.5 nagyon sokat számít, sokat gyorsult.

A telepítő nagyon szuper, számomra például sokat számít, hogy mennyire egységes a környezet, amit használok.

Az új Amarok szuper bár nálam néha a pause-ra is teljesen leállítja a számot, valamint egyes mp3-akat és ogg-okat sem tud lejátszani, bár szerintem az integrált hangkártya lesz a ludas, mert ez valami USB-s cuccként ismeri fel a GNU/Linux (Kubuntu alatt nagyon sok gond volt vele, hol felismerte, hol nem. Nekem meg a munkához zene kell :).

A Ktorrent helyett most jelenleg Azureus-t használok, mert az előző még alapbeállítással is lassú.

Egy kérdés: múltkor írtad, hogy fordítgatsz egy-két dolgot a KDE 4-ben. Ezt csak a Kubuntu-hoz küldöd el, vagy a hagyományos KDE-hez is eljut ez majd? Az én Mandrivás kiadásomban van még hiányosság, bár én főleg angolul szoktam használni, de a blog leírásokhoz azért nem árt magyarul írni a dolgokat.

Ulysses 2009.03.13. 23:36:24

Launchpadon csinálgatom a Kubuntu Hardy dokumentációt, bár most kicsit le vagyok maradva magamhoz képest, pedig igyekezni kellene, hoszen gyakorlatilag egyedül én csinálom a Kubuntus fordításokat. Ha jól akarom csinálni, akkor viszont sok időt kell szánnom rá, és általában beszélek is a fordítócsapat vezetőjével, megbeszéljük hol hibáztam, mit kellene máshogy írnom, és ez nagyon jó, sokat tanultam már ezekből a beszélgetésekből.
süti beállítások módosítása