A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2008.07.02. 09:23 Ulysses

Tiszta lappal

Tegnap este megvolt a rendszer teljes újratelepítése, jelenleg egy Kubuntu 7.10 van, mivel a KDE4 mlg nem nyerte el annyira a tetszésem.

Telepítés

A telepítés egy eredeti lemezről történt, a szoksásos módon. A menü betöltése után kiválasztottam a magyar nyelvet, és a Kubuntu kipróbálását, majd megvártam amíg elindul a LiveCD. A munkaasztalon elindítottam a telepítést, szépen felismert minden szükségest (időzóna, nyelv, billentyűzet), kijelöltem a swap partíciót (256 MB minimálisat, 3x512 MB memória mellett nem kell sok swap), a maradék üres helyre pedig egy ext3-as partíciót jelöltem ki. Ezutáán elindult a telepítés, szépen végigment, amikor közölte hogy készen van és használhatom tovább a LiveCD-t, újraindítottam, és ott állt ugyanaz, ami mára LiveCD-n is: a nagy kékség. Tetszik a KDE-ben, hogy kék, meg hogy nem Gnome. Nem volt azzal semmi bajom, de ez jobban tetszik. Telepítés után érdemes letölteni minden frissítést (ez ma nekem 313 MB volt), engedélyezni a zárt meghajtókat.

Finomhangolás

A rendszer beállítását az ubuntu.hu oldalon található dokumentáció alapján végeztem. A frissítéseket az Adept végzi (K Menü->Rendszer->Adept Manager), a jelszó megadása után indul, a menüsor alatt ott van a Teljes frissítés gomb, azt  kell megnyomni, majd a változtatások alkalmazása, és már tölti is le amit kell. A letöltés befejezése után elkezdte telepíteni a frissítéseket, de 54%-nál hibát jelzett és megállt, a rendszer többszöri újraindítása sem oldotta meg a problémát (mindig arra hivatkozott, hogy már fut egy Adept), aztán rájöttem, hogy terminálban futtatni kell a sudo dpkg --configure -a parancsot, és minden rendben lesz. A zárt meghajtók telepítése rendben zajlik, a Kopete is működik végre (frissítés előtt hibát jelzett és leállt). Telepítettem még a flashplugin-nonfree és a sun-java6-plugin csomagokat is. Az Amarokban telepítettem a kodekeket, terminálban Microsoft betűkészletet is (sudo apt-get install msttcorefonts).

Összegzés

A rendszer körülbelül másfél óra munkával (az internet sebességétől függően, a frissítések letöltési ideje miatt) teljesen belakhatóm készen áll a használatra.  Hardyval a KDE4 miatt nem akartam eljátszani ugyanezt, de valószínűleg nem sok különbséget találni. Remélem valakinek a hasznára lesz írásom, és majd jelentkezem.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr94549175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.07.02. 11:01:23

Hardy-ra is van KDE3, direkt két külön CD-n. ;)
Ja és üdv KDE-sek táborában! :)

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.07.02. 11:06:11

Mármint a külön van KDE3-as és KDE4-es Kubuntu Hardy, ezt akartam írni.

Ulysses 2008.07.02. 13:27:13

Ezt nem tudtam, majd megnézem, és akkor frissítek Hardyra.
süti beállítások módosítása