A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2009.10.10. 12:33 Ulysses

Ubuntu Spektrum

Lassan közeledik az Ubuntu ötödik születésnapja: 2004. októberében jelent meg az első, Warty Warthog nevű kiadása. Az azóta eltelt időben rengeteg disztribúció alapja lett amellett, hogy önmagában is nagyon elterjedtnek számít (ide számítva többek között a Kubuntut, Xubuntut, Mythbuntut is, amelyek helyet kaptak a hivatalos tükörszervereken). A Distrowatch jelenleg 64 Ubuntu-alapú disztribúciót tart nyilván, köztük olyan figyelemre méltókat, mint például a Kiwi Linux, a Nexenta OS és a Linux Mint, hogy csak néhányat említsek. Ezek mellett még számos, a Distrowatch által nem ismert egyedi disztribúció létezhet, azonban mint az ismert mondás tartja, egy disztribúció akkor jelent meg és létezik, ha a Distrowatchon is szerepel.

Minek is köszönhető ez az óriási családfa? A GNOME asztali környezetet használó mellett kézenfekvőnek látszik a KDE asztali környezetet használó Kubuntu, és az Xfce asztali környezetet használó Xubuntu létezése. Minden változat létezését meg lehet indokolni valamilyen módon, azonban az érvek önmagukban nem elegendőek, ha nincsen megfelelő alapjuk.

Itt jön a képbe a bejegyzést ihlető Ubuntu Customization Kit (a továbbiakban UCK), és a neki köszönhető számtalan "disztribúció". Habár a disztribúció szigorúan vett definícójának értelmében mindegyik önálló disztribúciónak számít, kivéve hogy van egy alapjuk, amire építkeznek. A séma általában ugyanaz: végy egy alap Ubuntut, adj hozzá annyi és olyan programot  amit jónak látsz, tegyél bele egy-két átalakított grafikai elemet (háttér, ikonkészlet), adj neki nevet, és készen is van a csiloogó-villogó parasztvakító új disztribúció. Fontos még a név, és persze legyen saját honlapja is, emellett  úton-útfélen ajánlani is kell mindenkinek, mert ez sokkal jobb, mint a sima Ubuntu, amiből persze bárki kihozhatja ugyanazt a csomagkezelő segítségével, és néhány ezzel foglalkozó oldalról (például www.kde-look.org, www.gnome-look.org) gyűjtött elemmel. Az emberek persze elájulnak tőle, az egekbe ajnározzák, amikor ők is ugyanezt megtehetnék.

Az egyéni, testreszabott telepítő készítése természetesen mindenkinek a saját dolga. De ha már terjesztésbe fog, akkor alaposan gondolja át, érdemes-e. Tud-e valami olyat adni a kiindulási alapként használt rendszerhez képest, ami miatt nem kérdőjeleződik meg a létjogosultsága? Képes lesz-e hosszú távon folytatni? És képes-e garantálni, hogy nem kerülnek súlyos hibák a rendszerbe? Sorolhatnék még fel kérdéseket, de a lényeg ugyanaz marad: egy terjesztésre szánt disztribúció készítése komoly felelősség, és egy telepítőbe integrált programválogatás nem teszi önálló disztribúcióvá szerintem a rendszert. Ahogyan az nLite programmal készített Windows telepítőlemez sem lesz önálló, új operációs rendszer.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr331440287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása