A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2010.05.25. 20:51 Ulysses

Rekonq

Sokáig a Konqueror szolgált a KDE fájlkezelőjeként és webböngészőjeként. Habár igen sokoldalú és nagy tudású program, fájlkezelőként átvette a helyét a Dolphin, és böngészőként elfoglalt helyét is fenyegetik. A Konqueror motorja, a KHTML szolgált alapul a WebKit-motor kifejlesztéséhez, melyre építve két trónkövetelő jelent meg: az Arora és a Rekonq. A két projekt nagyjából egyszerre indult tavaly, a Rekonq azonban mára sokkal nagyobb eredményeket ért el: a következő Kubuntu kiadás, a várhatóan október 10-én megjelenő Maverick Meerkat alapértelmezett böngészője lesz.

Felmerülhet a kérdés, miért is döntöttek a Kubuntu fejlesztői a váltásról. Az ok igen egyszerű: a Konqueror minden jó tulajdonsága ellenére a webböngészés terén nem nyújt tökéletes élményt, bizonyos oldalakon, például a GMail, nem működik jól. A böngészőazonosító módosításával megkerülhető a probléma, azonban oldalanként megtalálni a helyes azonosítót nem könnyű feladat. A felhasználónak pedig több sem kell, hogy telepítsen egy másik, jól működő böngészőt. Ezért készítették el a Kubuntu fejlesztői a Firefox böngészőtelepítőt, ami a sudo apt-get install --no-install-recommends firefox parancsot hajtotta végre a háttérben. Sokkal egyszerűbb azonban, ha van egy natív KDE-s alkalmazás erre a célra, erre pedig a Rekonq kiválóan alkalmas.

A Rekonq felülete igen egyszerű, megnyitásakor a kedvenceket láthatjuk előnézeti képekkel, hasonlóan az Opera gyorshívójához és a Google Chrome illetve Chromium böngésző kezdőlapjához. Új lap nyitásakor szintén ugyanez fogad, emellett a felső sávban rákattinva az egyik gombra megnézhetjük a nemrég bezárt oldalakat, a könyvjelzőket és az előzményeket is. Az eszköztáron csak a legszükségesebb gombok vannak, mellettük rögtön a böngészősáv. A menüje a jobb szélen található ikonra kattintva jelenik meg, ez nagyjából követi a KDE-s alkalmazásokra jellemző struktúrát. A Rekonq két legjobb tulajdonsága jelenleg véleményem szerint a gyorsasága és az integrációja: a WebKit-motornak köszönhetően villámgyorsan tölti be az oldalakat, sokkal több oldalt jelenít meg helyesen, és tökéletesen integrálódik a KDE környezetbe. A többi KDE-s alkalmazáshoz hasonlóan elmentett jelszavainkat a KWalletben tárolja. A jövőben pedig még ütőkésebbé válik, ahogy az OMG!UBUNTU! is megírta, támogatni fogja a Google Chrome böngészőjéhez készített kiterjesztéseket. Látható tehát, hogy őszig izgalmas változások várhatók, hiszen jövő hónapban várható a Rekonq 0.5 megjelenése, a fejlesztők pedig a Kubuntu megjelenéséhez igazították a fejlesztést. Így a Kubuntu újabb hátránya szűnik meg, még vonzó téve azt a kezdő felhasználók számára.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr142031237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása