A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2010.01.24. 12:06 Ulysses

Dropbox és Dolphin

 Egy, a Kubuntut nemrég telepített felhasználó kérdezte tőlem, hogyan lehet felvenni Dolphinba a Dropboxot úgy, akár a saját könyvtárat a Helyek közé. Ennek jártam utána, és mint lentebb olvasható, sikeresen.

A tesztkörnyezet egy Kubuntu 9.10 x86_64-en futó Virtualboxban van, egy Kubuntu 9.10 x86 (a Virtualbox hardveres virtualizáció nélkül nem képes 64 bites guestet futtatni 64 bites hoston). A virtuális gépen minden frissítés telepítve van, a nyelvi csomagokkal egyetemben. Külső tárolóként csak a Dropbox tárolóját vettem fel, sem más külső tárolót, sem a backports tárolót nem engedélyeztem, így valószínűleg sikerült kialakítani egy megfelelő környezetet, ami mintául szolgálhat a Dropbox valós gépen történő beállításához is.

Tehát mint fentebb írtam, frissítettem a virtuális gépet, majd újraindítottam. Ezután terminálban a nano szövegszerkesztővel megnyitottam az /etc/apt/sources.list fájlt, és felvettem a végére a Dropbox tárolóját. Lehet grafikus szövegszerkesztőt is használni, például a Kate-et, amit az Alt+F2 megnyomása után az alábbi paranccsal indítsunk:

kdesudo kate /etc/apt/sources.list

Az alábbi két sort kell beilleszteni a fájl végére Karmic Koala esetén:

deb http://linux.dropbox.com/ubuntu karmic main

deb-src http://linux.dropbox.com/ubuntu karmic main

A Dropbox a Gutsy Gibbonnal (7.10) bezárólag biztosít tárolókat Ubuntuhoz, a teljes lista megtalálható ezen az oldalon. Miután felvettük a tárolót, frissítsük a csomaglistákat, és telepítsük a nautilus-dropbox csomagot:

sudo aptitude update

sudo aptitude install nautilus-dropbox

Mivel a Dropbox tárolója nem hitelesített, rá fog kérdezni a csomagkezelő, biztosan akarjuk-e telepíteni. Függőségként sok csomagot telepít, köztük a GNOME alapértelmezett fájlkezelőjét, a Nautilust is. Miután a csomagkezelő végzett, jelentkezzünk ki, majd be. Bejelentkezés után megjelenik egy párbeszédablak, ami közli, hogy a Dropbox használatához le kell tölteni a zárt daemont. Miután letöltötte és kicsomagolta, egy varázsló végigvezet a Dropbox beállításának lépésein. A végén megnyílik automatikusan a Nautilus. Ha nem állítottunk át semmit, a saját könyvtárunkban létrejön egy Dropbox nevű könyvtár. Nyissuk meg a Dolphint, és kattintsunk jobb egérgombbal a könyvtáron, majd válasszuk a Hozzáadás a Helyekhez menüpontot. Ezzel bekerült bal oldalra a Dropbox könyvtár.

Talán kicsit hosszú lett a leírás, de igyekeztem minél részletesebben leírni mindent. Egy probléma sajnos megoldatlan maradt, mégpedig a tálcaikon. Rá kattintva ugyanis nem a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjét nyitja meg, hanem a Nautilust.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kde kubuntu dolphin dropbox


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr661697595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása