A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2009.02.28. 00:49 Ulysses

Megjelent a Kubuntu 9.04 Alpha 5

Hivatalos bejelentés fordítása

A Jaunty Alpha 5 megjelent. Próbálja ki, segítsen nekünk a következő kiadás tesztelésében. Töltse le most! Az újdonságok listája megtalálható az Alpha 5 wiki oldalán, és ossza meg velünk gondolatait az alábbi linken.

Szemezgetés az újdonságokból

  • Qt 4.5 RC1: A Trolltech cég által fejlesztett keretrendszer új verziója, ami már LGPL licensz alatt kerül kiadásra
  • KDE 4.2.0 asztali környezet
  • Ubiquity: a telepítőrendszer átalakításra került
  • Quassel: A Kubuntu új alapértelmezett IRC kliense, az Alpha 5-ben már a 0.4-es verzió szerepel
  • AmaroK 2 és KMail/Akonadi telepíthető együtt, a korábbi hibát megszüntették
  • Új KDE4 hálózatkezelő plasmoid: a régi knetworkmanager panelalkalmazás továbbra is elérhető, de nem indul automatikusan
  • Kdebluetooth: frissítésre került, de sok tesztelésre van szükség még
  • choqoK: A microblogging egyre népszerűbb, így egy kliensprogram kerül be a Kubuntu Jaunty Jackalope-ba, támogatja a közvetlen üzeneteket és természetesen az identi.ca-t

Mit várok a Jauntytól?

A Jaunty Alpha 4-et kipróbáltam LiveCD-n, igaz körülbelül öt őercet töltöttem el vele, mivel nem működött a touchpadom (volt kéznél egér), és nem sikerült beállítani a wifit sem. A Jauntytól egy egységesebb rendszert várok, mivel végre sikerült megszabadulni az utolsó, nem Qt 4-es alkalmazásoktól is (amaroK, Konversation például). A fejlesztőknek mindenképpen egy stabil, kiforrott rendszer kiadására kellene koncentrálniuk, hogy ne veszítsenek további felhasználókat. Sokak szerint a KDE 4.x-es szériája most kezd elérni a használhatóság szintjét, remélhetőleg sikerül új felhasználókat nyernie a Kubuntunak, és akkor végre talán eléri a rendszer, hogy ne a Canonical mostohagyereke legyen.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr46970920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2009.03.01. 23:22:20

Szuper, hogy lefordítottad a bejelentést. Szerintem kirakhatnád az ubuntu.hu-ra is, nem nagyon foglalkoznak a KDE-vel sajnos.

A choqok-ot próbáltad esetleg? Rpm-et nem találtam belőle, ezért lefordítottam, minden jól isment, de sem a twitter-hez, sem az identi.ca-hoz nem tudtam csatlakozni. Nagyon szeretném használni, mert bár most Adobe Air-t használok, mégis csak jobb lenne egy szabad szoftvert használni.

Ulysses 2009.03.02. 00:08:26

Nem használok microblogging szolgálatásokat, bár lehet hogy a jövőben foglalkozok azzal is, jó kiegészítője lenne a blognak. Következő hírt már lehet beküldöm ubuntu.hu-ra is, sajnos totya, aki régebben Kubuntus híreket küldött be, 43 hete írta utolsó bejegyzését, más Kubuntu felhasználó pedig nem igazán aktív, Numerusról tudok még.
süti beállítások módosítása