A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2009.03.25. 21:30 Ulysses

Humanity to others

Magyarországon az egyik legismertebb GNU/Linux rendszer az Ubuntu, és leszármazottai. Sok-sok ember próbálja ki, abban a reményben, hogy egy, a Windowsnál jobb operációs rendszerről lehet szó. Természetes dolog, hogy az ubuntu.hu oldalt is megtalálják, igen nagy valószínűséggel onnan töltik le az Ubuntut, és regisztrálnak is. Az ubuntu.hu, mint oldal célja a magyarországi Ubuntu-felhasználók összefogása, fórum és blogüzemeltetése, hírek megjelentetése. Ezek mellett az oldal fogja össze az Ubuntuban közreműködő felhasználókat is, például a fordítócsapatot, a dokumentációs csapatot. A dokumentációk nagy segítséget nyújtanak a hirtelen feltörő kérdésáradatra, és segítenek az első lépések megtételében. Ha mégsem adna választ minden kérdésre a dokumentáció, a fórumban feltett kérdésekre gyors és pontos választ kapni általában. A blogokban mindenféle témáról lehet olvasni, ezek nem feltétlenül kapcsolódnak az Ubuntuhoz és a szabad szoftverekhez, de érdekesebbé és színesebbé teszik az oldalt.

2007 vége felé kezdtem el GNU/Linuxot használni. Mint sokan mások, én is a "Windows" elől menekültem. Nem tagadom, nem legális Windows volt, de ez már a múlté. Az első rendszer, ami megfordult a gépemen, az UHU 1.2 volt. Igaz, akkoriban már létezett a 2.1, de én mit se tudtam akkoriban még a szabad szoftveres világról, csak az az egy lemezem volt kéznél, és máig is megvan. Nagyon sok meglepetés ért, hiszen mint mondtam, első GNU/Linuxom volt. A telepítés fantasztikusan gyors volt, körülbeül 15 perc, és már használhattam egy teljesen kész rendszert, amiben minden benne volt, amire csak szüksége lehet az embernek. És mindezt egyetlen lemezről, 15 perc alatt. Azonnal volt internetem, tudtam használni az MSN-t a Gaim segítségével, neki is álltam keresni. Windowst igen régóta használtam, körülbelül 10 éve, mondhatni tapasztalt felhasználó voltam, persze egy átlagos otthoni ember szintjén. A GNU/Linux viszont új volt nekem teljesen. Használtam Windows 95, 98SE, Millenium Edition és XP rendszereket, az általános iskolai számítástechnika órákon pedig tanultunk DOS alapismereteket (könyvtárváltás, könyvtár létrehozása, stb.). Ezeket gyakorlatilag mind kidobhattam, hiszen egy új világba léptem be. Először még az UHU-val próbáltam valamit kezdeni, de hamarosan ráakadtam az Ubuntura. És ez újabb világot nyit meg az ember előtt, hiszen sokban különbözik a többi GNU/Linuxtól.

Még mindig nagyon kezdő GNU/Linux felhasználó vagyok, de semmi probléma, a számítógépemet nyugodtan nyúzhatom, így a merevlemezen egy kis ideig sűrűn váltogatják egymást a telepítések, hiszen az elején a Windowsban berögzült szokást választottam: újratelepítés. Aztán, mivel problémáim merültek fel, regisztráltam az ubuntu.hu-ra, és feltettem első kérdéseim. Ezeket bárki, aki regisztrált az ubuntu.hu-n, megnézheti. Azután szépen lassan tanulni kezdtem a dolgokat. Olvastam a fórumot, a blogokat, a dokumentációk nagy részét elolvastam. A Full Circle magazin fordítócsapatának is sokat köszönhetek, rengeteg hasznosat olvastam a magazinban.Szépen lassan egyre több tapasztalatot gyűjtöttem, és lassan segítendőből segítővé kezdtem válni a fórumon. A problémáimra már önállóan is képes voltam megoldást találni, vagy egy-két kérdés IRC-en, és meg volt a megoldáshoz vezető út. Egyre jobban kezdtem megérteni a dolgokat, egyre jobban elmélyültem az Ubuntuban, egyre lelkesebb felhasználó lettem. Sokat tanultam jórészt a saját hibáimból. Megtanultam, hogy nem szabad téríteni, gondolkozni kell és utánajárni a dolgoknak, nem szabad hogy mások oldják meg helyettünk a dolgokat, mert az senkinek nem jó. Az ubuntu.hu-n azonban változások kezdődtek.

Az Ubuntu népszerűsége vitathatatlan. A médiában is nagy figyelmet kapnak az új kiadások, ezért hazánkban is sokan próbálják ki egy-egy cikk hatására is. Több, egyre nagyobb probléma kerül azonban elő. Egyrészt, ami számomra igen fontos, a helyesírás. Az ékezetek hiányával nem lenne semmi gond, hiszen az a billentyűzetkiosztás miatt van, ha nincs magyar billentyűzet akkor nincs ékezetes betű sem. Aggasztó viszont, hogy a központozásra igen kevés figyelmet fordítanak, ugyanúgy ahogy a szavak helyesírására, többek között a j és ly keverése. Szükségtelen többet írnom, a fórum elég példát ad. A második dolog, a tapasztalatlanság. Ez nem lenne gond, de az, hogy a felhasználók jó része elvárja, hogy megoldják helyette a problémát, az elfogadhatatlan. Nem használják a keresőt, a dokumentációt nem olvassák el, és sokszor nem is gondolkoznak. A sokadszorra is feltett kérdésre egy idő után már idegesebbek a segítők, és a felhasználó csodálkozik az agresszívabb hangnemen. A megoldás egyszerű: tapasztalatot kell szerezniük, és meg kell érteniük magának az Ubuntunak és a GNU/Linuxnak a filozófiáját. Ehhez el kell olvasni a dokumentációt, olvasni kell a Full Circle magazint, számos kiváló írás áll rendelkezésre. 

Külön bekezdést érdemelnek az ubuntu.hu blogjai és bizonyos hozzászólásai. A blog alapvetően egy szabad, kötetlen témájú műfaj, a szerző belátására van bízva, miről ír. A probléma ott kezdődik, amikor ütköznek a vélemények. Pár ember sportot űz belőle, hogy teleszemeteli hozzászólásaival az ubuntu.hu-t, és körömszakadtáig védelmezi véleményét, sokszor teljesen alaptalanul. A sajátjával ellentétes véleményt vallókat keményen támadja, az Ubuntu viselkedési kódexére fittyet hányva. Antiszociális viselkedésükkel bomlasztják a közösséget, bármilyen javaslat fogalmazódik bennük, azt harsogják teljes erővel, de tenni nem hajlandóak érte. Indokolatlanul állandó feszültséget és flamewart gerjesztenek, utána megsértődnek, ha moderálják őket, vagy valaki kritikát fogalmaz meg velük szemben. Igen, ez nagyjából a fórumtroll definíciója lenne. Sajnos egyre több van belőlük az ubuntu.hu-n is. Védekező megoldás ellenük: tudomást sem venni létezésükről. Mindenkinek jobb lenne, ha kihalnának szépen, maguktól az oldalról.

Az előző két bekezdésben leírtak egyens következménye, hogy a tapasztaltabb felhasználók egyre inkább elhagyják az oldalt. Egyre kevésbé törődnek a fórummal, a blogokat és azok hozzászólásait el sem olvassák, csak a híreket inkább. Hiszen mi értelme is lenne többnek? A fórumozás sziszifuszi munka, az állandó viták pedig elrontják az ember hangulatát. A folyamatoknak gátat kell szabni. Lehet, hogy sokadjára ismétlem magam, de úgy érzem, nem lehet elégszer elmondani, hogy nekünk, felhasználóknak kötelességünk és felelősségünk tenni ez ellen. Hogy mi módon? Több ötletem is lenne.

Amíg önmagunkon nem tudunk változtatni, ne akarjunk másokat is megváltoztatni. Tartsuk szem előtt az Ubuntu viselkedési kódexét, és törekedjünk a széthúzás csökkentésére. Az Ubuntusok Xubuntusok, Kubuntusok, és mindenki más békésen megfér egyetlen honlapon, semmi szükség külön honlapra mindegyiknek. Véleményem szerint semmi pluszt nem tudnának nyújtani az ubuntu.hu-hoz képest, és a felhasználói kör is igen szűk lenne. 

Nagyjából ennyit akartam mondani, befejezést nem igazán tudok írni, de úgy gondolom nincs is szükség rá, jobb, ha nyitottan marad, és mindenki úgy fejez be, ahogy neki megfelel, és levonja magának a követk

 

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr881025018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

decoati 2009.03.25. 22:31:01

Kölyökkoromban a közös játék mindig azzal kezdődött, hogy megállapodtunk a játékszabályokban. Akinek ez nagyon nem tetszett, az nem állt be játszani. Aki játék közben megszegte, azt a többiek egyesült erővel megverték.:) Ha nem volt mód rendre utasítani, először megpróbáltuk kizárni (hátha elmegy), ha nem sikerült kizárni, a játéknak annyi volt (de legalábbis már nem okozott akkora örömöt). Újra kezdtük, máskor, más helyen, másokkal...

N-drew 2009.03.26. 06:25:42

Én sem szoktam elolvasni a dokumentációt, sem a Full Circle-t, csak akkor elvárás, hogy olvassanak bele, ha kérdésük van. Ha nincs, nem muszáj.

A külön xubuntu és kubuntu lap pedig szerintem nem hülyeség, mert aki azokat használja, az olyanok közé kerül nélkülük, akiknek fogalmuk sincs az adott hibáról, nemhogy a megoldásról.
Ez majdnem olyan, mintha a közért helyett elmennél egy plázába abban a reményben, hogy kapsz kenyeret. Nem mindegyik ilyen helyen van élelmiszerüzlet is (Szegeden pl nincs).

Richi 2009.03.26. 06:48:06

Abban teljesen egyetértek veled, hogy a viszály szításnak és az alpári veszekedésnek semmi értelme és aki add magára az openoffice helyesírás ellenőrzőjét használja. De azért kicsit az Ubuntu közösség is magába szállhatna. Miért mondom ezt tapasztalat szeretem a Linux-ot és egy különös de jó rendszernek tartom ezen belül különösen az Ubuntu és a Debian a kedvencem. De itt kell megjegyezne a fórumon mindig azzal jönnek használd a keresőt mintha senki nem tudná, hogy mi az a Google most nem azért de van ott olyan felhasználó aki még tipegett mikor én már gép előtt ültem. Az pedig erős túlzás szerintem, hogy a support itt kimagaslóan jó lenne a külföldi talán de azért, hogy több millióan segítenek neked az erős túlzás. Most megint nem kötekedés képen de az emberek hány százaléka is használ Linux-ot nem sok ugye akkor miért hangoztatják, hogy villámgyorsan segítünk. Google Windows probléma lesz annyi találat mint Linux-ra és nem mellékes több felhasználó több tesztelő és több hiba leírás kicsit sántít a dolog nem gondoljátok. Arról nem is beszélve Windows alatt találhatók driver-ek de Linux alatt vagy működik a dolog vagy nem (jó mindent bele lehet forgatni a kernel-be persze aki ért hozzá). Tapasztalat tettem fel kérdéseket az ubuntu.hu oldalán nagy részére semmi válasz pedig a minden paramétert meg adtam csak azt nem hogy jelenleg a gépem hol található. Amire meg jött válasz ilyenek voltak ATI az nem jó inkább Nvidia érdekes Windows alatt elég sok Nvidia-t megszégyenít. Wifi rengeteg megoldás aztán magamnak kellet megoldani bár standby mód után persze nem működik válasz zéró. Canoscan 3200F nem rossz kis lapolvasó a beüzemelés zéró és még sorolhatnám a panasz hegyeket de ennek it semmi értelme. Szóval Google és a hibák nagy részét magam javítottam ki. Ezzel csak arra akarok célozni, hogy a Linux-nak és ezen belül az Ubuntu-nak bőven van még mit fejlődnie annak fényébe, hogy Windows (Windows 7 minden hardwired megy és online driver frissítések) alatt ezek a problémák javíthatók és a közösség kicsit szálljon magába és szálljon le némelyik tag a magas lóról az Ubuntu korántsem egy tökéletes rendszer ami különlegesé teszi az a közösség ha ez is eltűnik akkor marad pár lelkes ember és kész..

nferencfx 2009.03.26. 11:05:43

@Richi "Arról nem is beszélve Windows alatt találhatók driver-ek de Linux alatt vagy működik a dolog vagy nem."
Ugyanúgy ahogy windowsra, linuxra is a hardware gyártója készíti a drivereket. Tehát ez egyátalán nem ubuntu- vagy a linux közösségnek és fejlesztőknek a hibája.
"Windows 7 minden hardwired megy és online driver frissítések"
Ha van új meghajtó Ubuntun is jön az új verzió a frissítéssel.

holt 2009.03.26. 11:54:43

Üdv!

A jelenségeket észleltem én is, de az a véleményem egy kicsit túl dramatizálod a helyzetet.
A szomorú hangvételből arra következtetek, hogy ennek oka talán, hogy a szeretett fórum kezdi elveszíteni közösségi jellegét, egyre kevésbé érzed magad "otthon".

Dagad a regisztrált felhasználók száma, és nagyrészt tapasztalatlan kamaszokkal/ifjakkal, akik hajlamosak arra, hogy egyik pillanatban sziruposan túl lelkesek (hú Ubuntu, nem béna Windows, de jó, mindenkit át kell téríteni, váltsuk meg a világot!), másik pillanatban harciasan védelmezni a tudással/tapasztalattal alig alátámasztott személyes véleményét (de a Gnome akkor is a legjobb, igaz a KDE-t csak egy óráig használtam, az Xfce-ről és Openboxról nem hallottam, és nem tudom mi a különbség az asztali környezet és az ablakkezelő között).
Mivel több az ifjonc, mint az öreg motoros, borítékolható, hogy egymás viselkedését másolják...

Sokszor nem is a naiv kérdező a nagyobb hibás érzésem szerint, hanem a "már tapasztalt" fiatalok akik szerint menő beszólni úgy, hogy ráadásul ugyanazt a véleményt már leírták előtte 25-en.

Szerintem a helyes eljárás, ha valaki elhamarkodottan buta kérdést tesz fel: egy ember beírja, hogy "A téma már többször előkerült, légy szíves kérdéseidre először próbálj a dokumentációban és a fórumban választ keresni!", és ennyi, többiek nem szólnak bele. Hidd el legközelebb meggondolná, hogy előzetes keresgetés nélkül kérdezzen.

Másik jellemző eset amin jót szoktam mulatni, hogy valaki ír egy Windowsról szóló blogbejegyzést és 50en leállnak flamelni, hogy ez itt bennünket nem érdekel. Miért kattint, olvassa el és reagál? Ha senki nem válaszolna, tuti nem írna az illető többet Microsoft termékekről. Vagy csak válaszoljon az a pár ember, akit érdekel a többiek meg ne offtopicoljanak.

De ne felejtesd el, hogy az érzelmeidért/hangulatodért te vagy a felelős! Rajtad múlik, hogy a flame-háborúkon vagy súlyos nyelvtani hibákon mulatsz, vagy felidegesíted magad. (Persze nem a legkönnyebb feladat megtanulni kontrollálni, de kevés az életben hasznosabbat tudsz mondani...)

Lehetséges eszközök a problémák kezelésre?

- Először is az illetékeseknek kell megállapítani, hogy megérett e a helyzet a cselekvésre, illetve van e idejük/lehetőségük orvoslásra.

- Moderátor aktivitás: Nem a hozzászólások törlésére, vagy a már elharapózott vitában figyelmeztetésre gondolok. A moderátoroknak van tekintélyük. Pusztán hozzászólásaikkal transzparensen képviselhetik az oldal szellemiségét.
Ha romlik a helyzet, talán hatásos eszköz lehet több moderátor választása, és taktikai megbeszélés. Mik a visszatérő ütközőpontok ahol érdemes megszólalni mutatva a példát és azt, hogy figyel ne fajuljon el a vita (pl.: "Jajj ne már, megint egy értelmetlen KDE vs. GNOME vitába akartok kezdeni?", "Én is úgy gondolom a kérdésre találhattál volna választ a dokumentációban! A többieknek viszont üzenem, hogy ezt felesleges 30-an leírnunk. :)"...)? Hogyan vélekednek a nyelvtan enyhe vagy szándékosan durva torzításáról a fórumban és a Windows-al kapcsolatos hírek publikálásáról?

- Ha látható a hozzászólásoknál a felhasználók hozzászólásainak száma és regisztrációjuk ideje (persze ez nem teljesen releváns...) talán nagyobb hangsúlyt kap a tapasztaltabbak véleménye.

- Tagolt fórum ahol van Kezdő kérdések (ragadós "Mielőtt kérdeznél..." topic-kal) és Offtopic/General Chat szekció is.

Az éremnek persze mindig van másik oldala is. Örvendetes, hogy nő az érdeklődés a felhasználóbarát Linuxok iránt, még akkor is, ha sokan éretlenül viselkednek. Egy részük valószínűleg tartósan használja majd, páran a közösségi munkába is beszállnak.

Richinek Ubuntu magasztalása témában:
Aki azt állítja tökéletes, az persze nem tudja miről beszél. Vannak az Ubuntunak és más disztribúcióknak a Windowshoz képest előnyei és hátrányai, mindenki döntse el melyik használata kényelmesebb neki. De amikor a hardverek működéséről beszélsz, ne felejtsd el, hogy nem az Ubuntu vagy Linux hibája az, ha a hardverek gyártói nem hajlandók drivereket írni. Az meg természetes, hogy a szabadidejükben, ingyen nyílt forráskódú drivereket készítő közösség nem tud lépést tartani a világ összes hardverével.

Richi 2009.04.01. 02:29:22

Jó lehet, hogy eltúlzom a dolgot, de ez a figyelem felkeltés legjobb fegyvere. Én nem vagyok csalódott nem könnyű elrontani a hangulatom azzal, hogy valaki hozzászól a feltett kérdésemre vagy nem és kritikus-e a dolog vagy sem. Csak a jelenségekre próbáltam rávilágítani mivel több embernek is feltűnt akkor már létezik és ha nem beszélünk róla attól még nem oldódik meg. A másik dolog én csak magamból tudok ki indulni mindenütt használom a keresőt az oldalét vagy mást és a fórum-ok leírását és ha ott nincs meg a válasz akkor kérdezek feleslegesen nem.

Mint mondtam én tudom, hogy a Linux egy jó rendszer és persze, hogy nincs tökéletes rendszer ki mire használja. De egy Linux-al ismerkedő felhasználónak van egy-két bosszantó problémája és kész már meg is van a véleménye a rendszerről á nem működik meg ne használj ilyet. Ezen az egyszerű felhasználókat csak a közösség tudja át lendíteni és az már teljesen más érzés azt fogja mondani az ember ez igen. Nagy felelősség ez nem vitás csak az csinálja aki ezt maximálisan átérzi. Megint csak magamból tudok ki indulni én olyan vagyok, hogy addig csinálom amíg meg nem oldom de nem mindenki ilyen sőt sok olyan felhasználó van aki gép bekapcsolás és ha nem működik akkor ez rossz meg béna.

Itt van a közösségnek a felelőssége próbálni segíteni persze nem lehet mindenkinek és minden problémára, de mondjuk ha meg-se próbáljuk vagy lehurrogjuk annak lehetnek negatív hatásai. Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy régen az Ubuntu közössége is más volt én emlékszem, de egy új ember ebből mit sem lát bár tudom hígul a közösség és mindenkinek van egy határ amin túl már elszakadhat a cérna. Nehogy félre értse valaki, nem veszekedni jöttem ide, hanem a nézőpontom fejtetem ki. Amit leírtatok teljesen vagy részben egyetértek vele legfeljebb másképp látok dolgokat de ez a jó szerintem, az emberek különböznek ez tény és olyat, hogy mindenkinek tetsszen nem lehet kitalálni, de így legalább meg lehet próbálni.

A másik dolog megint csak nem kötözködés képen tudom hogy a hardwired gyártók felelőssége a driver készítése, de miért nem teszik talán azért mert rengeteg distro létezik ami nem baj kinek mi tetszik. De amivel itt ki lehetne tűnni a többi közül az-az, hogy megmutatni a hardwire gyártóknak, hogy az Ubuntu és a családja igen is megéri a fáradozást és szerintem ez a közösség feladata is. Bár az Ubuntu Debian alapokra épül és ez kedvez neki egy nagy múltú Linux az alapja és itt kevesebb a kompatibilitási gond de van még mit fejlődni e téren ha más nem a marketing csapat nagyobb nyomás a hardwired gyártókra. A példák amiket írtam velem történtek meg gyakorlati példák nem részleteztem, de létező dolgok mint mondottam megoldottam mindegyiket én arra céloztam, hogy a megoldani korántsem egyszerű és átlag felhasználók hamar feladhatják úgy szint a közösség felelőssége segíteni neki és nem mindenki tud angolul anyanyelvi szinten. Minden elvesztett vagy csalódott felhasználó más fórumokba vagy felhasználó körbe rossz kritika. Egy egyszerű példa a laptopomon az Ubuntu 8.04 LTS rendszer simán felmegy wifi nem megy semmi probléma google és 5 perc múlva megy is. De itt jegyezném meg, hogy a Ubuntu 8.10 és valószínűleg a 9.04 se telepíthető bár utóbbi még nincs hivatalosan kiadva és csak béta. Lemez be tesz és pár pillanat múlva a Live vagy telepítés már meg is áll. Először nem értettem mi a gond addig míg ki nem próbáltam a 8.04-et frissíteni 8.10-re és ki is derült azonnal a DVD íróm nincs sehol érdekes nem. Semmi gond régebbi kernel vissza és megy minden csak érdekesség képen írtam le és ez nem hardwired gyártó probléma egy ilyen problémánál elég nehéz valakit meggyőzni, hogy használjon Ubuntu-t

Zárszó képen csak annyit remélem nem bántottam meg senkit távol áll tőlem a kioktatás és a kötözködés. Én szeretem a Linux-ot ezen belül az Ubuntu a kedvencem nem csak a rendszer, de a közösség miatt is remélem a változás jó irányba halad majd. Addig is alig várom az Ubuntu 9.04 végleges változatát
süti beállítások módosítása