A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2009.06.26. 22:44 Ulysses

Par Avion

Igazából fogalmam sincs, mit is jelent a cím, de jól hangzik. Ez a két szó (is) szerepel a borítékon, ami tegnap érkezett, egyenesen San Fransiscoból, a Sun Microsystemstől. A boríték egyszerű fehér, keménypapír, hogy védje a benne található OpenSolaris 2009.06 LiveCD-t. Az Ubuntuval ellentétben nem színes tokban kapjuk a lemezt, maga a boríték a tok. Az elején egy matrica van, rajta a feladó, a címzett, és egy táblázat pár adattal, például egy leírással a csomag tartalmáról, valamint értékéről. Eszerint a kezemben lévő boríték értéke 3.00$. A hátulján egy nyilatkozat szerepel arról, hogy az OpenSolaris 2009.06 CDDL licenszes, szerepel egy link a licensz online elérhetőségéről, angolul, majd franciául. Még majd képeket igyekszem csinálni, és feltenni.

Maga a rendszer igen gyorsan bebootolt. A bootolás során egy GRUB fogadott, ahol különböző opciókkal lehetett elindítani a rendszert, például "OpenSolaris with enabled SSH".  Mint említettem, igen gyorsan elindult. A bootfolyamat leginkább szöveges volt, majd egy pár másodpercre egy konzolos bejelentkezőképernyőt láttam, de hamarosan elindult a grafikus felület. Klasszikus kétpaneles Gnome, a verziója 2.24, számomra jobb benyomást tett mint az alap Ubuntu. Az asztalon található pár ikon, az egyik természetesen a telepítő, a másik egy "Getting started with OpenSolaris" nevű, Firefox ikonos indító, a harmadik pedig egy igen érdekes program. "Device Driver Manager" (vagy valami ilyesmi) volt a neve, elindítása után szépen sorban kilistázta minden hardveremet (Acer Aspire 5050 laptop), mellé pedig a drivert, csak a memóriához és a processzorhoz nem tartozott driver:) Körülbelül fél órát használtam a rendszert, nem sikerült igazán elmélyülni benne, sajnos kényelmetlen volt angol kiosztást használni a magyar billentyűzeten, de összességében tetszik a rendszer. Bár, a csomagkezelőben nem találtam KDE-t:( Furcsa, de ez alatt a rövid idő alatt úgy megfogott ez a rendszer, hogy erős bennem a kísértés, ha a vezetéknélküli internetet rendesen kezeli, akkor telepítem a gépemre.

3 komment

Címkék: opensolaris


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr31211036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2009.06.28. 09:53:37

Akkor már átnevezed a blogot "Én és a Solarisom"-ra? :)

Azt hiszem KDE még nincsen Solaris-ra, talán a következő kiadásra már az is benne lehet.

Ulysses 2009.06.28. 20:18:05

Lehet az lesz:) Ha nincs KDE, akkor pedig lefordítom magamnak:D

bagoj ur 2009.07.02. 08:41:21

Par Avion = Air Mail = Légiposta, vagyis repülőgéppel érkezett posta.

Ennél értelmesebbet most nem tudok hozzászólni. :)
süti beállítások módosítása