A Kubuntu világa

Írások a Kubunturól, hírek, élménybeszámolók, minden, amit érdekesnek találok.

2009.08.24. 21:12 Ulysses

Tiling implementáció a kwinben

A tiling (vagy a magyar Wikipédia szócikkke szerint mozaik elrendezésű X-ablakkezelők) ablakkezelők úgy helyezik el az ablakokat, hogy azok ne fedjék egymást, így szól a Wikipédia sarkított definíciója. Ilyen tiling ablakkezelő a dwm, az awesome, az Ion, és így tovább. Egy viszonylag újoncnak számító (július 29.-én írt bejegyzése szerint 3 hónapja) KDE fejlesztő, Nikhil Marathe elkezdett a tiling implementálán a kwinbe, a KDE ablakkezelőjébe.

Nikhil Marathe a Mandrivával együtt, 2001-ben kezdte használni a KDE-t, akkoriban a 3.2-es kiadást. Érdemes még tudni róla, hogy 18 éves, Indiában él, szabadidejében szeret olvasni és focizni. Akit jobban érdekel, a KDE Planetes bemutatkozó írásából megismerheti kicsit.

Bár az implementáció még fejlesztés alatt áll, pár dolgot már lehet tudni róla. Egy három nappal ezelőtti bejegyzésből kiderül, hogy a kwin-tiling már támogatja a dinamikus elrendezéseket. a Win+PgUp billentyű-kombinációval hasábokba (column, ez tűnt a legjobb fordításnak), a Win+PgDn billentyű-kombinációval pedig spirálba rendezhetjük az ablakokat. Emellett hibákat javított a fejlesztő, viszont arról is ír, hogy a tanév megkezdtével sajnos kevesebb ideje lesz a fejlesztésre. Addig is, készített egy videót a kwin-tiling jelenlegi állapotának demonstrálására.

Végezetül pedig álljon itt pár link hasonló tiling ablakkezelőkről készült képernyőképekre:

Szólj hozzá!

Címkék: kde4 tiling kwin


A bejegyzés trackback címe:

https://ulysses.blog.hu/api/trackback/id/tr651335817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása